Renault 19:n pakoventtiilin vaihto.
     
 

Rellun katsastuksessa mitattiin tyhjäkäynnillä liian korkea hiilivetyarvo, vaikka seos oli laihalla. Ensimmäinen yritys eli tulpanjohtojen ja tulppien uusinta ei auttanut. Tarkemmalla haulla havaittiin, että ykkössylinterin puristukset ovat n. 7 kilon luokkaa, kun muissa arvot olivat välillä 11-13 kiloa. Primääriviaksi arvellaan imusarjan tiivisteen vuotoa, joka on laihentanut ykkössylinterin seosta ja ennen pitkää aiheuttanut venttiilivaurion. Asia pitää tarkistaa ottamalla kone auki. 


Johdot ja letkut kuvataan tarkasti. Tämän on havaittu helpottavan kokoamistyötä. 




Kaasutin on vähän likainen, mutta avaamaan ei tällä kertaa lähdetä. 


OHC-koneessa kannen avaus vaatii myös jakohihnan irrotuksen. Hihnassa näkyy onneksi olevan selvät kohdistusmerkit ainakin nokka-akselin puoleisessa päässä. 


Pakkassprayta käytetään reilusti, jotta pultteja ei tulisi katkottua liialla voimankäytöllä. 


Ensimmäinen näkymä venttiileihin. Oikealla näkyvä ykkössylinterin pakoventtiili poikkeaa väriltään hieman muista, joten diagnoosi saattaa olla oikea.

Kaasutin täytyy irrottaa, jotta päästään käsiksi imusarjan kiinnitysmuttereihin. Ilman paineilmaräikkää imusarjan irrotus olisi ollut kova urakka. 


Ranskalainen insinööri on taas ollut ovela ja pannut kannen pultteihin torx-kannan.  


Kiirettä pitämällä ehdittiin vielä varaosakauppaan hakemaan sopiva hylsy ja homma voi jatkua. 


Venttiilikannelle tehdään tiiveyskoe katsomalla, pitävätkö venttiilit kannen päälle kaadetun bensiinin takanaan. 


Männät ovat aavistuksen karstassa. 


Vuotava venttiili irrotettuna. Seetissä näkyy aavistuksenomaisia vuotojälkiä, mutta kovin pahasta vauriosta ei vielä ollut kysymys. Puristukset sylinterissä olivat kuitenkin varsin huonot, joten venttiili on syytä vaihtaa. 


Uusi venttiili hiotaan tiiviiksi seetiä vasten käyttämällä hammaslääkäriliiton suosittelemaa venttiilinhiontatahnaa. 


Venttiilin hiontaa imukupin avulla. 




Renaultin E6J on märkäputkimoottori. Kannen irrotuksessa pitää varoa liikauttamasta putkia, etteivät jäähdytysnesteet karkaa öljypohjaan. 


Uusi kannentiiviste paikoillaan. 


Kansi asennettuna. Seuraava urakka on jakohihnan asennus, jota varten pitää irrottaa styyrpuurin puolen eturengas ja sisälokasuoja. 


Kampiakselin päästä pitää irrottaa laturin hihnapyörä, jotta saadaan kohdistusmerkit näkyviin lokasuojan sisältä kurkistamalla. 


Jakohihna asennettuna. 


Jakohihnan asennuksen jälkeen päästään mittaamaan puristuspaineet, ja nyt nelossylinteri näyttää 12 kiloa. 


Loput osat paikoilleen ja kokeilemaan. Kokeilujen perusteella näyttää siltä, että virranjakajan kansi ja pyörijä on vielä syytä uusia.