Alun perin oli tarkoitus lähteä kertaamaan Tampereen ihmeitä, mutta kun osoittautui, että lentoliput Manchesteriin olivat edullisemmat kuin junaliput alkuperäiseen teollisuuskaupunkiin, päätettiin hypätä siivelle ja lähteä tarkastamaan, kuinka paljon Manchesterin ihmeet jäävät jälkeen Tampereen vastaavista.
Sähkövalot näkyy löytyvän jo Englanninkin isommilta teollisuuskaupungeilta. Matkaan oli varauduttu paitsi kameroilla, myös Y-muotoisella kumiletkulla, jolla huoneen eri nurkissa sijaitsevista kylmä- ja kuumavesihanoista saa yhdistettyä vedet sopivan haaleaksi pesuvedeksi.
Näkymä hotellihuoneen ikkunasta kadulle, jossa paikallinen anarkistinuoriso osoittaa kapinallisuuttaan ajamalla väärällä puolen tietä.
Jalankulkijoita varten saarivaltakunnassa löytyy hyvin selkeät ja yksiselitteiset ohjeet.
Lyhtypylväissä näkyy paikallisten autoliikkeiden mainoksia.
Vanhasta asemarakennuksesta löytyy Britannian viimeisten saavutusten näyttely, johon pitää välittömästi mennä tutustumaan.
Näyttelyssä on kunniapaikalla paikallisen suuruuden, hra. Whitworthin elämäntyön esittely. Hänen suurin tekninen innovaationsa oli, että koneen osat voidaan mitoittaa Kaarle Suuren ruumiinosien mittojen murtolukukerrannaisina.
Hra. Whitworthin pystyhöylä.
Rakennuksesta löytyi myös osasto, jossa esitetään tulevan kevään uusinta brittivaatemuotia.
Kuvaamisen helpottamiseksi näyttelytilat oli varustettu sopivin kaitein, joten kameran tukijalan kiinnittämistä varten ei tarvinnut tällä kertaa tekeytyä liikuntavammaiseksi ja ottaa pyörätuolia mukaan.
Itsensä vahingoittaminen työajalla on kielletty rangaistuksen uhalla.
Hra Douglas Harteen kehittämä integrointikone, jonka avulla Britannian teollisuus pyrkii ylläpitämään teknisen etumatkansa oikeanpuoleiseen maailmaan.
Laskukone..
..ja sen valmistukseen käytettävät muotit. Merkittävä viimeaikojen edistysaskel numeerisen laskennan saralla on ollut siirtyminen synteettisiin materiaaleihin laskukoneiden valmistuksessa.
Automaattinen laskukoneentekokone.
Yksi näyttelyhalli oli varattu brittiläisen koneenrakennuksen viimeisimpien saavutusten esittelyyn. Erityisesti säätötekniikan saralla paikalliset ovat ylpeitä osaamisestaan.
Hra Robinsonin 0,75 brittihevosen voimainen kaupunkikaasumoottori vuodelta 1907.
Pelton-moottori, jolla vesijohtoverkon paine voidaan helposti muuttaa mekaaniseksi liikkeeksi mitä moninaisimpien elämää helpottavien kodinkoneiden pyörittämiseen.
Paikalliskuuluisuus hra James Wattin höyrykone.
Stirling-moottori, joka kyltistä päätellen savuttaa.
Toinen näkemys aiheesta Stirling-moottori.
Automaatio- ja säätötekniikan saralla manchesterilainen osaaminen herättää kateutta kaikkialla sivistyneessä maailmassa.
Höyry on valjastettu myös sähköntuotantoon. Tämä mahdollistaa sähkövalaistuksen, joka puolestaan vähentää liikenneonnettomuusriskiä, mikä onkin tarpeellista, kun ottaa huomioon paikallisen nuorison anarkistisen tavan ajaa väärällä puolen tietä.
Kaksivaiheinen höyrykone, jossa höyry menee korkeapainesylinteriltä kahdelle matalapainesylinterille ja vasta sieltä taivaalle. Tällä innovaatiolla on saatu koneiden hyötysuhdetta nostettua ja syöttöveden tarvetta vähennettyä. Tämä on hyödyksi erityisesti kuivuuden vaivaamilla Länsi-Englannin ja Walesin alueilla.
Sama kone vauhtipyörältä päin katsottuna.
Vauhtipyörän valmistuksessa on painon säästämiseksi käytetty kevyitä komposiittimateriaaleja.
Kiertokanki..
..ja ristikappale voidellaan tarkasti mitoitetulla öljymäärällä.
Kampiakselin laakerin voiteluun on kehitetty näppärä ja yksinkertaisen elegantti järjestely.
Rautatieliikenteessä britit kulkevat omia teitään, vaikka raideleveys onkin vahingossa saatunut samaksi läntisen Euroopan kanssa. Etualalla pienoismalli innovatiivisesta veturista, jossa ketteryyden lisäämiseksi on höyrykone kummallakin puolen kattilaa. Molempien höyrykoneiden päällä on öljysäiliö mukana kulkevan polttoaineen määrän maksimoimiseksi. Taka-alalla sama veturi täydessä mittakaavassa.
Kaupungeissa liikkuminen tapahtuu kevyemmällä kalustolla.
Höyryvetureissa on kaikki huoltokohteet näppärästi esillä. Tästä saisi moni nykyajan autonvalmistaja ottaa oppia!
Tuliputket löytyy, mutta konservatiivinen britti-insinööri on varmuuden vuoksi jättänyt lieskaputket designista pois. Mitäs sitä tulistetulla höyryllä - pienellä saarella ehtii pienemmälläkin höyrynpaineella..
Kaupungin liikennelaitoksen kalustoa.
Manchesterin metron matalalattiavaunu.
Kierroslukumittareissa mielikuvitus on ollut vähissä..
..mutta lämpömittareissa on sentään keksitty käyttää Fahrenheit-asteita..
..ja painemittareissa naulaa-per-neliötuuma-asteikkojen rinnalla löytyy elohopeatuuma-asteikkoja.
Verstaspuoli on varustettu monipuolisin CNC-konein (Coal-burning Non-electrified Craftsmanship).
Turvallisuus otetaan vakavasti.
Koneosaston jälkeen siirrytään ihastelemaan brittiläistä sähkövoimaosaamista.
Hiililauhdevoimalan lauhdutin näyttää varsin helppohuoltoiselta.
Ydintekniikan viimeinen brittiläinen sana on Magnox-reaktori, jonka eri kehitysvaiheiden polttoaine-elementtejä esitellään ylpeänä.
Naisväen elämän helpottamiseksi kaupunkiasuntoihin on viime aikoina alettu vetää kaasujohtoja. Kaasu tehdään hiilestä eri puolilla kaupunkia sijaitsevissa vaakaretorttilaitoksissa. Hiljattain kaupunkiin on kokeilumielessä alettu rakentaa myös vesikaasulaitoksia, joiden tuottama kaasu on laadultaan perinteistä kaupunkihäkää parempaa.
Kaasukäyttöisiä silitysrautoja.
Britannian tieliikenteen viimeisin ylpeys on Sinclairin C5.
Ainoa toimiva tuote, jonka Britannian aseteollisuus on onnistunut tuottamaan, on Supermarine Spitfire. Sellainen..
..tai ainakin sen Rolls Royce Merlin -moottori on näytillä jokaisessa itseään kunnioittavassa näyttelyssä.
Merlinin venttiilikoneistoa.
Kaasu- ja suihkuturpiineita on viime aikoina tutkittu kovasti siinä toivossa, että (sinänsä toimivan) Merlinin tilalle saataisiin mahdollisesti tulevaisuudessa uutta kalustoa.
Kaasuturpiinitutkimus on herättänyt jyrkkiä vastalauseita, koska sitä pidetään epäbrittiläisenä. V12-moottorien puolustajat ovat perustaneet oman puolueen, jolla tällä hetkellä on enemmistö Britannian parlamentin alahuoneessa. Tästä syystä kaasuturpiinimoottoreita nähdäänkin toistaiseksi vain näyttelyissä.
Tähtimoottori (kuvassa Bristol Hercules 264) on toinen kehityslinja, joka mahdollisesti voi tulevaisuudessa uhata Merlinin valta-asemaa.
Helikoptereihin tai lentokoneisiin sopiva Alvis Leonides 524/I.
Paikallisen hra Redrupin kehittelemistä aksiaalimäntämoottoreista povataan tulevaisuuden moottoripyörämoottoria.
Toinen hra Redrupin näkemys aksiaalimäntämoottorista.
Japanilaiset ovat myös osallistuneet omalla panoksellaan avioniikan kehitykseen. Näytteillä oleva pommikone on tosin hieman kertakäyttöisen oloinen laite.
Pyörivälohkoinen tähtimoottori Gnome Omega.
Paikallinen ruokavalio koostuu perunasta ja kalasta, joista jälkimmäistä tässä ollaan hankkimassa.
Kaupungin halutuimmat asunnot sijaitsevat tärkeimpien liikenneväylien välittömässä läheisyydessä.
Kun maha on täynnä kalaa ja perunaa, on aika siirtyä kuvaamaan paikallista rakennuskantaa. Kaupungintalon kuvaamista varten sen eteen on pystytetty koiria varten pylväitä, joihin kameran saa näppärästi kiinnitettyä.
Kaupungintalo on keskeisellä paikalla manchesterilaisten arjessa, koska sen tornissa on kaupungin ainoa kello. Kellon viisareiden pyörittämisestä vastaavat jo 1200-luvulta asti Kuninkaallisen Viisarinpyörittäjäkaartin menninkäiset, joita pyydystetään nummilta terrierien avulla ja koulutetaan tehtäväänsä perinteisin menetelmin.
Seuraavana päivänä lähdettiin raitiovaunulla katsomaan valtamerisatamaa.
Satamanosturit Adolf ja Josef..
..tervehtivät reippaasti satama-altaan reunalla meren takaa saapuvia tulijoita.
Brittiläisten uimataito rajoittuu perinteisesti käsipohjaan, minkä vuoksi kaikissa paikoissa, joissa veden syvyys ylittää 3/4 kyynärää, on oltava kuvan mukaiset varoituskyltit.
Joutsenet..
..hanhet..
..ja sorsat..
..uivat Chinatownin ravintolayrittäjän tarjoamien syöttien luo.
Pullasorsien lisäksi satama-altaassa soutelee muitakin otuksia.
Kottaraiset sivusta..
..ja takaa.
Paikallisten vähemmistöjen kohtaamispaikka.
Manchesterin finlandiatalossa on varustauduttu happosateiden uhkaa vastaan galvanoimalla talon seinämarmorit.
Joen yli johtaa silta, jonka pylväissä on vaijerivintturit siltakannen nostamiseksi tavoittamattomiin normannihyökkäyksen uhatessa. Kyseinen vaatimus on tullut Britannian lainsäädäntöön jo Magna Cartan mukana.
Seuraava kohde: sotamuseo, jossa pääsee muistelemaan kaikkia niitä sotia, joissa britit ovat onnistuneet pääsemään voittajan puolelle.
Machesterin Pallo-Iirojen harjoituskenttä.
When the saints go marching in..
Pakollinen Merlin on heti ovella toivottamassa tulijat tervetulleiksi. Oikeastaan tässä vaiheessa voisikin kääntyä jo pois, mikäli olisi kiinostunut ainoastaan Britannian sotilaallisista saavutuksista, mutta kohteliasta on toki astua peremmälle..
..ihastelemaan esim. Zimbabwen pensassodan aikaista miinaanajoneuvoa..
..jossa voimanlähteenä näyttää Merlin-V12:n sijaan olevan mannereurooppalainen ilmajäähdytteinen bokseri.
T34-panssarivaunun luukun..
..ja panssarilevyjen hitsaussaumaa.
Kappale Berliinin muuria.
WE.177 -ilotulite.
AV-8B Harrier II sotamuseon katossa. Saman koneen aiempi versio oli avainasemassa, kun britit v.1982 valtasivat Argentiinalta takaisin Falkland-saaret, jotka mieluusti olisivat antaneet Argentiinalle, mutta paikallisia ei vielä ollut ehditty kypsyttää ajatukseen, kun Argentiina ilman lupaa tuli ja nosti lipun salkoon. Pitihän ne sitten käydä valtaamassa takaisin.
15 tuuman laivatykin putken suu.
Syvyyspommi..
.ja sen asetinlaite.
Kaupungin teollistumisen myötä sen läpi laskeva Irwell-joki ruopattiin valtamerialuksille sopivaksi, ja kaupungin reunamille rakennettiin suuret satama-altaat. Nyttemmin ne on siistitty virkistys- ja asumiskäyttöön.
Kanaalirannan rakennuskantaa.
Kyltin mukaan rakennuksessa on "täysi ilmastointi", mikä Britanniassa näköjään toteutetaan melko suoraviivaisella tavalla.
Kops.
Paikallinen rautatieasema..
..ja paremman väen hotelli.
Katutasolta ei oikein saa kokonaiskuvaa kaupungista, joten noustaan maailmanpyörän..
..kyytiin..
..ja pannaan kamerat..
..vireeseen.
Ikkunasta saa..
..sateesta huolimatta..
..räpsittyä sarjan kuvia..
..joista kaupungin ilme tulee selväksi.
Paikallinen katedraali, jonka julkisivu on komea, mutta sisällä näytti olevan täyden mittakaavan rahan kerjäys käynnissä. Ylläpito maksaa kylttien mukaan 2800 puntaa päivässä, ja lyijykattokin vuotaa seurakunnan niskaan.
Kellonajan voi tarkastaa täältäkin päästä kaupunkia kätevästi maailmanpyörän avulla.
Tehdään reissun päätteeksi vielä kävelykierros jokirantaa pitkin.
Kolminaisuuden silta on rakenteeltaan ovela..
..mutta se näkyykin olevan ulkomaalaisinsinöörin suunnittelema.
Tulppaanipuu kukkii.
Se siitä. Oli tämä köyhän matkustajan Tamperekin näköjään yhden reissun väärti.